Zverejnené: 22.05.2024

Bengt Holmström


Bengt Robert Holmström je fínsko - americkým emeritným profesorom ekonómie Paula A. Samuelsona na Massachusetts Institute of Technology, kde bol v rokoch 2003-2006 vedúcim ekonomického oddelenia. Od roku 2021 pôsobí ako profesor na School of Transnational Governance na Univerzite Európskeho inštitútu vo Florencii.

Holmström je mikroekonomický teoretik, ktorý sa najviac preslávil svojím výskumom teórie kontraktácie a stimulov, najmä v súvislosti s teóriou firmy, podnikovým riadením a problémami s likviditou vo finančných krízach. Doktorský titul získal na Stanfordskej univerzite v roku 1978. Pred nástupom na MIT v roku 1994 bol profesorom manažmentu Edwina J. Beineckeho na Yale University's School of Management a docentom na Kellogg Graduate School of Management v Northwestern. Univerzita.

V roku 2016 mu bola udelená cena Sveriges Riksbank za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za jeho prínos k teórii zmlúv spolu s Oliverom Hartom. V roku 2011 je spoluautorom knihy Inside and Outside Liquidity s Jean Tirole.


 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách